Havacılık

Terkedilmiş Havalimanları

Havalimanları, yolcular tarafından kullanılan önemli alanlardan biridir. Yolcular, bilet işlemlerinin yanı sıra, günümüzde alışveriş merkezleriyle kompleks hale dönüşen havalimanlarında vakitlerinin çoğunu geçirirler. İşte bu havalimanlarının terk edilmiş ve atıl durumda bekleyenleri vardır. Bazen hurda uçakların toplandığı alanlarla ilgili haberleri duymuşsunuzdur. Peki hiç terkedilmiş havalimanları olduğunu duydunuz mu?

Bu aralar Heatrow ve Gatwick Havalimanlarının büyüme yatırımları konuşulurken, terk edilenleri ortaya çıkarmak gerektiğini düşündüm. Mesela dünyanın ilk uluslararası havalimanlarından olan Croydon Havalimanı, Heatrow ve Gatwick’in gölgesinde kalarak yeterli büyümeyi, yolcu sayısı hedefini genişletemedi. İsrail Hava Kuvvetleri tarafından vurulan Gazze Havalimanı, saldırılar sonrası bir daha restore edilemedi ve atıl duruma düştü. Şimdi sizi bu özel galeriyle baş başa bırakıyorum.

Hellinikon Havalimanı

Tam 60 yıl boyunca Atina’nın uluslararası havalimanı olarak kullanılan Hellinikon, 2001 yılında Yeni Atina Uluslararsı Havalimanı açılınca kullanılmamaya başlandı. Yılda 12 milyon yolcuya hizmet veren havalimanı, 2004 Atina Olimpiyatları için spor parkı haline dönüştürüldü. 2011 yılında Yunanistan’ın bayrak taşıyıcı havayolu Olympic Havayolları tarafından batı terminali kısmı müze haline getirildi.

Hellinikon Havalimanı

Ciudad Real Uluslararası Havalimanı

Tam tamına 1.1 milyar euro maliyetle 2009 yılında yapımı tamamlanan havalimanı, İspanya’nın yaşadığı ekonomik krizin tahrik etmesiyle faaliyete geçemedi ve atıl durumda kaldı. Madrid ve Endülüs kıyılarında yaşayan vatandaşlara hizmet vermesi düşünülen havalimanının atıl kalmasıyla vatandaşların tepkisi sürüyor ve bütçeye bakarsak haklılar.

Ciudad Real Uluslararası Havalimanı

Kai Tak Uluslararası Havalimanı

Hong Kong’un 1925 yılından 1998 yılına kadar kullandığı uluslararası havalimanıdır. Hong Kong’un gelişen dış ticaretiyle birlikte şehrin ihtiyaçlarına karşılık verememesi nedeniyle, 6 Temmuz 1998’de kapatılarak görevini 30 km. batısında yer alan Hong Kong Uluslararası Havalimanı’na devretmiştir.Ayrıca 13 numaralı piste yapılan inişler,Hong Kong’un çoğu zaman şiddetli rüzgarlara maruz kalmasından dolayı piste inebilmek için uçakların bir noktada yaklaşık 45 derecelik bir açıyla sağa döndürmeyi gerektiriyordu ve bu yüzden havalimanı dünyanın en tehlikeli 10 havalimanından biri olmuştur. 15 yıl atıl kalan havalimanı, uluslararası liman haline getirilmiştir. Şuanda iki büyük mega cruise boyutlarında gemileri barındıracak büyüklüktedir.

Kati Tak Uluslararası Havalimanı

Nikosia Havalimanı

1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar Lefkoşa vatandaşlarının dünyaya açılan kapısı vazifesi gören havalimanı, bir süre Birleşmiş Milletler karargahı olarak kullanılmış, ardından atıl durumda kalmıştır. Kafe ve restoranların yanı sıra terk edilmiş uçaklarında yer aldığı havalimanı, terk edilmiş uçak ve parçalarıyla tam bir hayalet bölgedir.

Nikosia Havalimanı

Berlin Tempelhof Havalimanı

Tempelhof, 8 Ekim 1923 tarihinde Almanya Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmıştır.1950’ler, 1960’lar ve 1970’lerin başlarında en parlak dönemini yaşayan en çağdaş uçakları karşılayan, geniş, gölgelik tarzı çatısının olmasıydı. Tempelhof Havaalanının ana binası yeryüzünde ilk 20 büyük bina arasında idi ve duty-free mağazasıda bulunmaktaydı. Havalimanı Orville Wright’ın ilk uçuş gösterisine de ev sahipliği yapmıştır. Tempelhof Havaalanının kapatılmasını önlemek amacıyla bazı protestocuların çabalarına rağmen, 30 Ekim 2008 tarihinde tüm işlemleri durdurulmuştur. Kaptılmaması için 27 Nisan 2008 tarihinde yapılması planlanan referandum, düşük katılım nedeniyle başarısız olmuştur.

Berlin Tempelhof Havalimanı

Gazze Havaalanı

1998 yılında Bill Clinton tarafından açılan havaalanı, tarifeleri seferler için pek kullanılmayıp radar istasyonuna dönüştürüldü. 2001 yılında faaliyetlerine son vermek üzereyken İsrail Hava Kuvvetleri tarafından bombalandı. Fotoğraf aslında tüm olan biteni anlatıyor…

Gazze Havalimanı

Johnston Atoll Havaalanı

Pasifik Okyanusu’nda yer alan Hawai’nin 717 deniz mili güney batısında yer alan havaalanı, dünyanın en iyi izole edilen havaalanlarından biridir. Dünya Savaşı’nda ABD askeri üssü olarak kullanılan havaalanı, Japon denizaltıları tarafından saldırıya uğramış ve tahrip edilmiştir. Şuanda acil durumda kullanılmak üzere açık tutulmaktadır.

Johnston Atoll Havaalanı

Durban Uluslararası Havalimanı

2010 yılında Güney Afrika Dünya Kupası için açılan Kral Shaka Havalimanı açıldıktan sonra atıl durumda kalan havalimanı, düşük yolcu sayısı ve kaza oranları nedeniyle terk edilmiştir.

Durban Uluslararası Havalimanı

Croydon Havaalanı

1928 tarihinde açılıp dünyanın ilk uluslararası terminalini bünyesinde barındıran havaalanıdır. 1930 yılında Heatrow’un açılmasıyla havaalanı kullanılmamaya başlanmıştır. Pist, şuanda model uçak meraklıları tarafından kullanılmaktadır.

Croydon Havaalanı

Floyd Bennett Field Havaalanı

New York’un ilk havaalanıdır. 1931 yılında Brooklyn sakini havacı Floyn Bennett’in çabalarıyla açılan bir havaalanıdır. Amelia Earhart ve Howard Hughes gibi havacılık efsanelerinin, Kuzey Kutbu uçuşları için başlangıç merkezi olmuştur.Bugün pistte araç trafiği olmakla birlikte, Tarihi Uçak Restorasyonu projesini içinde barındıran bir parka dönüştürülmüştür.

Floyd Bennett Field Havaalanı

Aynı Kategorideki Son Eklenen İçerikler

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x