Şöyle Böyle

Dünyaya Nadir Gelen Bir Lider: Nikolay Ivanoviç Rijkov

Bugün Ekşisözlük‘de debe okurken denk geldiğim ve ilginç özelliklerini öğrendiğim , güç zehirlenmesi yaşamamış nadir liderlerden olan Nikolay Ivanoviç Rıjkov’u paylaşmak istiyorum. Öncelikle Nikolay Rıjkov ile ilgili farkındalık yapıp bu bilgileri bir yerde toplayan ve sunan Ekşi Sözlük yazarı sorg‘a ayrıca teşekkür etmek gerekiyor. SSCB başbakanlığı yapmış Nikolay Rıjkov’la ilgili çok az bilgi var internette. Bunun muhtemel nedeni fazla kendisini ön plana çıkarmak istemeyen bir kişi olmasıdır.

Yaşam Öyküsü

1929 yılında Ukrayna Sovyet Rusya sınırları içinde kalan Donbass bölgesinde bir madenci köyünde dünyaya gelmiş. Fakat o maden işçisi olmayarak bir yandan kaynak yapmış ve ayrıca makina mühendisliği okumuş. Ardından yüksek mühendis olarak 600 kişilik bir fabrikada ekip lideri olmuş ve daha sonra başbakanlığa giden bir süreç var. 60 yaşında başbakan iken bile ekonomi doktorası yapmış ve 24 adet kitabı olan çok ilginç bir kişilik. İlginç diyorum çünkü yaratıcı ve verimli insanlara o kadar muhtacız ki adamın yaptıkları bana ilginç geliyor.

Çernobil Faciası ve 1988 Spitak Depremi

Şanssız bir insan olsa gerek ki Çernobil faciası ve 1988 Spitak Depremi onun başbakanlığı döneminde yaşanıyor. Olaylara müdahalesi, empati duygusu, yaklaşımı, koordinasyon yetenekleri ve bürokrasiyi bir şekilde aşıp hareket geçebilmesi faciaların belki de daha da büyümesini önlüyor. Kuzey Ermenistan’da yaşanan depremle ilgili bir belgesel mevcut ve Türkçe altyazılı. Deprem esnasında yardımlarından ve kahramanlıklarından dolayı, aslında Ermeni olmayanlara verilmeyen ulusal şeref madalyası kendisine verilmiş. Rıjkov ayrıca Ahıska Türklerinin Gürcüler tarafından tamamen ortadan kaldırılmasını engellemiş ve onları Rusya’nın özerk bölgelerine yerleştirmiş. Bununla ilgili PDF inceleyebilirsiniz. Detaylı olarak süreç anlatılıyor.

Ben her yüz yılda bir yetenekli ve bir o kadar iyi bir liderin dünyaya geldiğine inanıyorum. Şuan da buna en iyi örnek Elon Musk’ı verebilirim. 1900’lü yıllar için tabii ki Mustafa Kemal Atatürk. Belki de 1950 ve sonrası için Rijkov’u düşünebiliriz. Yazdığı kitapları okuyup kendi iç dünyasını daha da iyi öğrenmek onu daha iyi tanımamıza olanak sağlayacaktır. Ne yazık ki çok çevirisi olan kitapları yok. İngilizce okuyabilirsiniz.

Ben fazla uzatmadan bu ilginç adamın insanlara yaklaşımıyla ilgili net izlenimler veren belgeselini izlemenizi tavsiye ediyorum.

Aynı Kategorideki Son Eklenen İçerikler

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x