Havacılık

MH370 Raporunda İlginç Noktalar

Malezya havayollarının MH370 numaralı seferinin kayboluşu hakkında hazırlanan ön rapor bazı konulara açıklık getirse de, rapordaki belirsiz noktalar akıllara daha fazla sorular getiriyor.

Havacılığın emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Malezya hükümetinin Malezya havayollarının 370 sefer sayılı uçağın kaybolduğu gece ile ilgili hazırlamış olduğu önraporda araştırmanın şeffaflığını düşündüren çok sayıda belirsiz noktanın olduğu belirtiliyor. Hazırlanan 5 sayfalık rapor ve olay anıyla ilgili yayınlanan hava trafik kontrolörlerinin talimatları akıllarda oldukça karışık bir tablo oluşturuyor. Mesela raporda, Askeri kontrolörlerin uçağın yerini belli eden transponderın (radyo sinyaline cevap veren radyo vericisi) kapanmasından sonra uçağın izini takip etmesiyle  ilgili önemli ayrıntıların atlanması bu örneklerden birtanesi.

Kaza araştırmalarında tecrübeli New York lu eski hava trafik kontrolörü Ron Ruggeri PM( Populer Mechanics) sitesinin  isteği üzerine incelediği raporlar hakkında  olay anında yapılan çalışmaları ‘ Şu ana kadar gördüğüm en özensiz çalışma ‘ olarak nitelendirdi.

MH370 Infografik

Çelişkiler MH370 sefer sayılı uçağın Kuala Lumpurdaki sivil hava trafik kontrolörleriyle yaptığı en son konuşmadan sonra başlayan ve açıklanamayan 17 dakikalık boşluk ile başlıyor. Bu 17 dakikalık boşluk 01.21  a.m. de ‘iyi geceler Malezya 370’ konuşmasından başlayıp Ho Chi Minh şehrinin hava trafik kontrolölerinin 01.38 a.m. de uçağın nerede olduğu ile ilgili başlattıkları sorgulamaya kadar geçen süredir. Normalde uçağın Vietnam hava sahasına girmiş olup kontrolörlerle bağlantıya geçmesi gerekiyordu. Fakat geçmemesi üzerine hava trafik kontrolörleri alarma geçti.

Ruggeri, radardan bir uçak kaybolduğu zaman kontrolörlerin çevre birimlerdeki meslektaşları ve havadaki diğer trafiklerle bağlantı kurarak, onların kaybolan uçakla bağlantılarının olup olmadığını sorguladıklarını söylüyor. Bu durumda ise Vietnamdaki kontrolörlerin Malezyadaki meslektaşlarıyla bağlantı kurmasının bu kadar uzun zaman almasını ‘garip’ olarak nitelendiriyor.

Vietnamlı kontrolörler MH370 sefer sayılı uçak ie ilgili Malezyalı meslektaşları ile ikinci bağlantıyı kurdukları ilk bağlantıdan  8 dakika sonra yapmışlardı. Fakat, rapora göre Vietnamlı kontrolörler, bu sefer Boeing 777 uçağı ile ‘Igari’  noktasında (Tayland körfezindeki yer belirleyici noktalardan bir tanesi) sesli bağlantı olmaksızın radar bağlantısı kurduklarını belirtmişlerdir. Ruggeri, radar bağlantısı kurulmasından kasıtın basitçe bir hava kontrol ünitesinden diğerine devredilmek anlamına geldiğini söylüyor. Bu durumda ise, kontrolör ve pilot arasında normalde olması gereken  radyo muharebatı hiçbir zaman olmadı.

Rapordaki karışıklık saat 02.03 a.m. itibari ile daha da derinleşiyor. Bu saatte Malezya Havayollarının harekat merkezi Kuala Lumpurlu kontrolörlere uçağın Kamboçya havasahasında olduğunu bildiriyorlar. Bunun garip olmasının sebebi, uçağın uçuş planına göre o ülkede hiç bulunmaması gerekiyordu. Kontrolörlerin bu varsayıma nasıl ulaştıkları ise bilinmiyor.

MH370 Infografik 2

Saat 02.18 a.m.  itibariyle yapılan karşılıklı görüşmeler sonucu Kamboçyalı birimler Malezya Havayollarının uçağı ile herhangi bir bağlantı kurmadıklarını belirtirler. Sonraki birkaç saatte içinde Singapur ve Çin’inin de bulunduğu komşu ülkelerle yapılan karşılıklı görüşmeler sonucu uçak ile ilgili hiçbir ize rastlanamamıştır.  Bir noktada, herhangi bir temele dayanmasa da, raporlarda belirtilmeyen bir uçağın kaptanı, uçağın Malezya havasahasını hiç terketmediğini söylüyor. En sonunda, saat 5.30 a.m. itibariyle Malezya uçağının kaybolmasından tam 4 saat sonra resmi arama çalışmaları başlatılmıştır.

Askeri kontrolörlerin tespit etmiş olduğu ,uçağın batıya doğru keskin bir dönüş yaptığı gerçeğinin belirtilmediği rapor 9 Nisan tarihli. Raporun yayınlanmasının bu kadar uzun sürmesinin nedeni belirtilmiyor. Fakat, Eski NTSB  (Ulusal Taşımacılık Güvenlik Brimi) üyesi John Goglia ‘Malezyalılar arama kurtarma çalışmalarını başlatmak için çok uzun süre beklediler’ sonucundan kaçmanın zor olduğunu belirtirken sözlerine bu gecikmenin  uçak enkazının yerini belirlemenin zor olmasından kaynaklanabileceğini ekledi.

Yayınlanan rapor MH370 sefer sayılı uçağın araştırmasına katılanlara moral bozucu bir haftanın sinyallerini veriyordu. Hint okyanusunda yapılan robotlu aramalardan birşey çıkmamasının yanında havadan yapılan arama çalışmları da durduruldu. Kayıp yolcuların Kuala Lumpur’da otellerde bekleyen yakınlarına evlerine dönmeleri söylendi.  Perth sehrinde araştırmalara  öncülük eden Avustralyalılar  daha ayrıntılı ve özen gerektiren bir araştırma için toplandıklarını bildirdiler. Bu araştırmaları Batı Virjinya’nın alanından daha büyük bir alanda Orion adında derin denizlerin dibini tarayan sonar dalgalı aletler ve Remus 6000 adında otonom denizaltı  taşıtlar kullanılarak yapacaklarını açıkladılar. Bu aletler Atlantik okyanusunda 2009 yılında düşen Air France Havayollarının 447 sefer sayılı uçağının 2 yıl süren aramalarında da kullanılmıştı.

Malezya hükümeti yayınladıkları raporda, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nden (ICAO) Air France 447 kazasından beri gündemde olan gerçek zamanlı uçuş takibi konusunu göz önünde bulundurmalarını istedi. MH370 sefer sayılı uçağın tek bir parçasına dahi ulaşılamaması konusundaki başarısızlık bu isteği daha da destekleyebilir.

Aynı Kategorideki Son Eklenen İçerikler

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x