Havacılık

Havacılıkta Eğitim Problemi

Havacılıkta eğitim gören biz öğrencilerin en önemli dezavantajı teori eğitiminin yeterli seviyede uygulamayla desteklenmemesidir. Zaten ders notları ve makalelerin çoğunun İngilizce olduğu ve aslında olması gerektiği bu sektörde uygulama desteği ile terimlerin öğrenci bakış açısında daha iyi oturması gerekmekte. Öğrenciler ne kadar teknik ders  görürse görsün bunların simülasyonu veya uygulama kısmına daha fazla önem vermelidir. Ben şahsen havayolu ve yer hizmetleri şirketlerinin , şirket içi eğitimlerinin pratikle beraber amacına ulaşabildiğini düşünüyorum.

Karşılaşılan problemler genellikle uygulama eksikliğinden kaynaklanıyor. Sonuçta öğrenci mezun olup aprona çıktığında ondan öğrendiği bilgileri kendisinin daha yaşamadan pratiğe dökmesini isteyemezsiniz ama bu ülkemizde karşılaşılan bir durum.

YÖK ve SHGM arasında bir protokolden bahsediliyor fakat bunların havacılık eğitimcileri ve öğrenciler arasında yapılması gerektiğini düşünmekteyim. Bu bakanlıklar nezdinde olacak bir iş değil gibi. Protokolün içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgiye sahip değilim ama öncelikle müfredat bakımından birbirine karışan derslerin ayrılması gerekmekte diye düşünüyorum. Umarım en yakında zamanda bu konuyla ilgili bilgi sahibi oluruz.

Havacılığın eğitim tarafının yanında özellikle yamaç paraşütü,planör,model uçak gibi sosyal aktivitelerle daha cazip bir hale geldiğini düşünmekteyim.Daha önce havacılıkla ilgili bir beceriye veya ilgiye sahip olmayan bir insan bile bu aktivitelerin desteğiyle bir yerlerde saklı olan “HAVACILIK” aşkını ortaya çıkarabilir.THK bu konuda zaten gençlere yeterince destek olmaya çalışıyor ama yetersiz tabii ki…

Pilotaj eğitimi her ne kadar revaçta bir eğitim olsa da masrafları nedeniyle tercih edilemiyor.Ama şunu bilmeliyiz ki eğitim-öğrenim masraflarını en hızlı şekilde amorti eden tek meslek pilotluktur. Bir o kadar gayretli bir karaktere sahip insanların başarılı olabileceği gibi ,saygınlığı olmadığını düşünen insanlara bunu yeniden sağlamak adına faydası çoktur.

Ülkemizde havacılık öğrencileri, sektörün ne kadar güncel ve hareketli olduğunun farkında olmalı.Kazalardan tutunda şirket birleşmelerine, havalimanı açılmasına, şirketlerin iflaslarına,uçuş okullarının eğitim düzeylerine, lisanslara, ücretlere, hizmetlere ve tehlikelerine kadar gerçekten bilişim alanından daha güncel bir alandır.

Ülkemizde pilotaj eğitimi almak isteyen arkadaşların çoğu, eğitim ücretlerinden korkarak başka alanlara yönelmektedir.Veya THY Akademi’ye başvurup büyük uğraşlar vererek başarılı olmayınca başka bahara kaldığını düşünmektedir. Bunların önüne geçmek için bu tip gayretli arkadaşlara bu desteği sağlayabilen bir sistem oluşturmamız gerekir.Uçuş okullarının banka kredisi desteği veya işe girişten sonra ödeme kesintisi 18-25 yaş arasında ki öğrenciler için korkutucu olarak görülmektedir.Keza bankaların müşterileri üzerinde ne yapsam da para alsam yaklaşımıyla hareket ettiğini zaten biliyoruz. Önerebileceğim tek şey SHGM’nin deneyimli bir pilotaj eğitim birimi oluşturarak bu sıkıntıyı azaltmasıdır.Çünkü bildiğiniz üzere kamu desteği her işin çözümünde en başta gelir.

Umarım şirketlerin,devlet otoritelerinin ve uçuş okullarının öğrencilerle birebir iletişimiyle bu tür engelleyici sorunlar zamanla çözülür.

Aynı Kategorideki Son Eklenen İçerikler

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x